aquilaaquilonis (aquilaaquilonis) wrote,
aquilaaquilonis
aquilaaquilonis

Category:

Памятник Витовту в Каунасе

В 1930 г. в тогдашней столице Литвы Каунасе в ознаменование 500-летней годовщины смерти Витовта был установлен памятник этому литовскому великому князю.



Постамент памятника опирается на две скорченные фигуры, призванные символизировать поверженных Витовтом врагов Литвы. Справа мы видим рыцаря Тевтонского ордена, а слева - русского воина с изображением московского герба на щите.
С фигурой немецкого рыцаря никаких вопросов не возникает - всем хорошо известны поражения, нанесенные Витовтом Тевтонскому ордену, самым знаменитым из которых была битва под Грюнвальдом. Но вот имелись ли основания у авторов каунасского памятника помещать наряду с немецким воином и русского, как символ победы Витовта над Москвой?


За весь срок правления Витовта войну с Великим княжеством Владимирско-Московским он вел только в 1406-1409 гг. Причиной войны стало нападение литовского великого князя на Псков, подчинявшийся Василию I:

В лето 6914 (1406). Прииде поганыи отступник правыя веры християнъския отметникъ божии, сынъ дияволь, неверникъ правде, ни крестному целованию, князь литовъскии Витовтъ, и повоева Псковскую власть и город Коложе взялъ на миру и на крестномъ целовании, а миру не отказавъ, ни крестнова целования не отславъ, ни мирных грамот, а грамоту разметную псковъскую посла к Новугороду, а сам окаянныи поиде на Псковскую землю, и шедши повоева месяца февраля въ 5 день, на память святыя мученицы Агафии, первое прииде на Коложскую землю, на Фарисеове недели в пятницу: овых изсече, овых поведе во свою землю, а всего полону взя 11 тысящь мужеи и женъ и малых детеи, опроче сеченых; а под городомъ Вороначем наметаша ратницы мертвых детеи две лодии; не бывала такова пакость яко же и Пъсковъ сталъ, а вся си быша за умножение грехъ наших. А в то время былъ посолъ в Литве пъсковъскии Киприянъ наместникъ Лодыжкиничь. И по томъ в то же время, того же месяца февраля, в 28 день, на память святого мученика Нестера, посадникъ псковъскии Юрие Филипович Козачкович поимя с собою мало дружины мужии псковичь охочих людеи, Смена со изборяны и островичи и вороначаны и велияны, шедше, повоеваша Ржову, а на Великих Луках стягъ коложскии взяша, и полона много приведоша.
Псковская 1-я летопись. ПСРЛ. Т. 5, выпуск 1, стр. 28.

О событиях войны рассказывает московская летопись:

Въ лето 6913 (1405)… Зимы тое о великомъ заговении взя Витовтъ воиною на миру Псковскии городъ Коложе, а грамоту ихъ крестную Псковскую присла въ Новгородъ, а подъ Вороночемъ стоя два дни и отъиде, волости повоевавъ, а люди посекъ, а иные въ полонъ поведе. Псковичи же о томъ съ Новогородци ездиша на Москву великому князю жаловатися, и князь великии посла брата своего князя Петра Псковичемъ на помощь.
Въ лето 6914 (1406) князь великии Василеи Дмитреевичь разверже миръ съ великим княземъ Витовтомъ за Псковичь и събра силу многу и посла воевати земли Литовскые… Месяца Септевриа въ 7 князь великии Василеи Дмитриевичь, събравъ воя многы, поиде на Витовта, и пришедъ ста на Плаве. Прииде же къ нему изъ орды рать Татарская отъ царя Шадибека на помощь, а Витовтъ, съ своею силою пришедъ, ста на Пешкове гати, и стоявше немного, разидошася, вземше перемирие до того же году…
Въ лето 6915 (1407)… Того же лета на Спасовъ день князь великии Василеи Дмитриевичь, събравъ воя многи, и поиде ратью на Литовьскую землю, на Витовта, и взя градъ Дмитровець, и огнемъ пожже. Срете же его Витовтъ съ многою силою; бывшемъ же имъ у Вязмы, и ту вземше перемирие, разыдошася…
Въ лето 6917 (1409) Септевриа 1 князь великии Василеи Дмитриевичь, събравъ силу многу, поиде противу Витовта, и пришедъ ста у Угры на березе, а Витовтъ такоже съ многою силою прииде в другу сторону реки тоя, съ нимъ же Литва, Ляхи, Немци, Жемоть. И сташа межи собою о реце Угре, и стоявше не много днеи, и взяша миръ промежи собою по давному.
Симеоновская летопись. ПСРЛ. Т. 18, стр. 151, 154, 155.

Мы видим, что войска Витовта и Василия I сходились между собой три раза, но до боя дело ни разу так и не дошло, не говоря уже о поражении русских от литовцев. Итак, в случае с памятником Витовту в Каунасе мы имеем дело с примером мелкодержавной шовинистической брехни.
Tags: Великое княжество Литовское
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    default userpic
    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 11 comments