aquilaaquilonis (aquilaaquilonis) wrote,
aquilaaquilonis
aquilaaquilonis

Categories:

Ай да псковичи!

Въ лето 6934 (1426)… Того же лета князь великии Литовскии Витовтъ ходилъ на Псковъ съ многими силами, съ нимъ была земля Литовская и Лятцкая, Чехы и Волохы понаимованы и Татарове его, а у царя Махметя испроси дворъ его, и преже прииде подъ градокъ Псковскои, подъ Опочки. Людие же въ граде затворишеся потаившеся, яко мнети пришедшимъ пуста его; и тако начяша Татари скакати на мостъ на конехъ, а гражане учиниша мостъ на ужищахъ, а подъ нимъ колье изостривъ побиша, и якоже бысть полнъ мостъ противныхъ, и гражане порезаша ужища, и мостъ падеся съ ними на колие оно, и тако изомроша вси; а иныхъ многыхъ Татаръ и Ляховъ и Литвы живыхъ поимавши въ градъ мчаша и режущи у Татаръ срамныя уды ихъ, имъ же въ ротъ влагаху, якоже бе и самому Витовту видети то, и всемъ прочимъ съ нимъ, а Ляхомъ и Чехомъ и Волохомъ кожи одираху. Витовтъ же видевъ то и срама исполнися поиде прочь, не учинивъ градку тому ничтоже, и прииде подъ другои градъ Вороначь, и ста подъ нимъ. И бысть тогда туча страшна и грозна велми, громъ страшенъ и млъниамъ блистаниа, яко и живота сущимъ съ Витовтомъ отчаатися, а онъ самъ за столпъ шатерныи ухватився, начатъ вопити: «Господи помилуи», стоныи, трясыися, мня ся уже землею пожренъ быти и въ адъ внити. По прехождении же тучя оноя страшныа прииде къ нему подъ тотъ же городокъ посолъ отъ великаго князя: «что ради тако ты чинишь чрес докончание? где было ти съ мною быти за одинъ, и ты мою отчину воюешь и пусту творишь». А Псковичи пришедше тутоже биша челомъ Витовту треми тысячами рублевъ, и поиде прочь, а Псковичи того сребра не даша ему.

Симеоновская летопись. ПСРЛ. Т. 18, с. 168-169.
Tags: История России
Subscribe

  • А как вам такое?

    Армянин, принявший ислам в Греции, убил в Армении русского солдата

  • Ваал – Аллах Рахман

    Занятия древней историей постоянно приносят всевозможные неожиданности. Вот так, например, читаешь древнюю языческую надпись, посвящённую…

  • О взглядах шумеров и аккадцев на любовь

    В шумерском языке наряду с простыми глаголами, равными корню, имеется некоторое количество т.наз. «составных глаголов», т.е. сочетаний простых…

  • Post a new comment

    Error

    default userpic
    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 2 comments